In een vierdaagse opleiding ‘Gedragsadviseur voor papegaaien’ ga ik zowel in theorie als praktijk papegaaiengedrag bestuderen.  Nu is het bestuderen van de vogels niks nieuws voor mij en al reeds een dagelijkse bezigheid. 😉  

En werk al geruime tijd met papegaaien zoals jullie van mij weten. 

 Maar wil deze opleiding graag volgen om mensen nog meer te kunnen helpen in de toekomst. Hier zal ik dan ook een diploma Gedragsadviseur voor papegaaien voor ontvangen na het afronden van deze cursus. Als gedragsadviseur kan ik mensen adviseren in allerlei zaken betreffende papegaaiengedrag, inclusief veel voorkomend ongewenst gedrag. 

Hoop hiermee dan ook het hotel naar een nog hoger level te kunnen trekken. 

Wij willen blijven groeien in service, en we blijven ook het hotel natuurlijk nog steeds naar een hoger uniek niveau te trekken. 

Gedragsproblemen 

Het leven met een papegaai kan de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Het zijn dan ook bijzondere slimme dieren. Nu komt probleemgedrag in de vorm van bijten, schreeuwen, plukken e.d. helaas geregeld voor.  

Wanneer een vogel gedrags problemen heeft is het de kunst om te achterhalen wat de oorzaak is. Door uw vogel goed te observeren en uw eigen rol in de interactie met uw vogel onder de loep te nemen, komt u vaak al een heel eind. 

Soms kunnen kleine veranderingen al heel veel oplossen.😉 

Mogelijke oorzaken van gedragsproblemen zijn: 

– Trauma ( dit kan lichamelijk of mentaal zijn) 

– Hormonen 

– Jaloezie door nieuw persoon/relatie in huis 

–  een andere dominante vogel in dezelfde huisvesting 

– Slaaptekort ( minimaal 12 uur nacht rust) 

– Verveling ( geen uitdagingen hebben) 

– Onbewust belonen van het verkeerde gedrag 

– Te weinig of te veel vrijheid / aandacht 

– Ziekte 

– Onjuiste voeding / huisvesting 

Afhankelijk van de oorzaak zijn de te nemen maatregelen bij elk probleem anders. Kijk goed wat het gedrag kan veroorzaken en pas hier een aanpassing op aan. 

LET OP:  elke gedragsverandering kan een lichamelijke/ medische oorzaak hebben. Ga bij twijfel altijd eerst naar een ervaren vogelarts om uw vogel re laten onderzoeken voordat u andere maatregelen treft.